Menu Queer & Pride Amsterdam 2023

Protest op het homomonument

Jorrit Koopman foto Albert Dijkman

Jorrit Koopman, medeorganisator van de demonstratie
Right To Feel Safe op 13 Juni 2010

Toen na de viering van Bevrijdingsdag 2010 een vriend van me vlakbij het Homomonument het ziekenhuis in was geslagen, was ik in shock. Natuurlijk had ik wel gehoord van anti-homogeweld, maar nu kwam het wel erg dichtbij. Een paar weken later liepen ik en mijn goede vriend Jeroen in de buurt van het Amstelstation langs een aantal jongens die ons begonnen uit te schelden en te bespugen. Jeroen heeft toen een klap gehad van deze jongens. Ik wilde het eerst niet geloven dat ons dit was overkomen in onze eigen stad, maar het gebeurde echt! Te waanzinnig voor woorden. Dit mochten we niet zomaar laten passeren. We waren kwaad en voelden ons onveilig. Het was nodig dat onze stem gehoord werd.

We kwamen al snel in contact met Fya en Lady Galore en voor we het wisten hadden we opgeroepen tot een protest op het Homomonument tegen deze onveiligheid. Iedereen, dus ook wij, moet toch gewoon over straat kunnen lopen zonder uitgescholden en bespuugd te worden? Laat staan in elkaar getrapt te worden? Onze oproep tot protest riep een enorme reactie op uit de gemeenschap en voor we het wisten zaten we in het oog van een organisatorische orkaan. Hoe doe je dat eigenlijk, een protest organiseren? Wij alle vier waren groentjes wat dat betrof. We kregen hulp van verschillende mensen en organisaties zodat we flyers, ballonnen en een geluidssysteem hadden. Er wilden veel te veel mensen spreken en dat was best lastig voor ons. Want wie laat je aan het woord en waarom?

Hoewel we eerst in onze gedachte hadden om op de Dam te protesteren, hebben we toch voor het Homomonument gekozen als natuurlijke plek. Het Homomonument is gemaakt voor dit soort protesten. Het is een perfecte plek om de Amsterdamse homogemeenschap bij elkaar te krijgen en daarnaast zend het ook een heel luid signaal uit naar buiten: Wij staan op de plek waar we onze slachtoffers herdenken, onze vrijheid vieren en oproepen tot waakzaamheid in de toekomst. Misschien zijn we fysiek niet sterker dan de jongens die ons belaagden, maar we laten ons wel horen!

Zondag 13 juni was perfect. Het was mooi weer en we hadden het hele plein vol met medestanders. Indrukwekkende speeches van ondermeer Jeroen, Dennis Boutkan en Ahmed Marcouch en na afloop is een groot deel van de demonstranten nog in optocht door de stad gaan lopen om te laten zien dat we er zijn en ons niet laten intimideren. We waren op het acht uur journaal en AT5 opende met onze demo. We hadden alle aandacht van justitie en politiek. Inmiddels wordt anti-homogeweld als hatecrime gezien en zwaarder bestraft. Of ik me tegenwoordig veiliger voel in Amsterdam? In ieder geval weet ik dat mocht er weer iets gebeuren dat er een plek in deze stad bestaat waar ik met een megafoon mijn mening kan laten horen en dat je stem laten horen een grote impact kan hebben.

Heb je een persoonlijk verhaal of herinnering aan het Homomonument, stuur deze dan naar info@homomonument.nl.
Ook foto's zijn van harte welkom